Onderzoeksresultaten: Hoe slaapt kamperend Nederland?

Kamperen is voor sommigen de perfecte manier van vakantie vieren, terwijl anderen er echt niet aan moeten denken. De meeste kampeerders blijken op een luchtbed te slapen. Maar hoe slaapt dat eigenlijk vergeleken met thuis? En met welke fysieke klachten krijgen kampeerders het meest te maken?

Luchtbed.nl deed onderzoek naar de slaapgewoonten van kamperend Nederland. In totaal deden 857 Nederlanders mee aan het onderzoek.

Hoeveel Nederlanders kamperen?

In het onderzoek is aan de respondenten gevraagd of zij wel eens kamperen. Uit de resultaten blijkt dat de helft van de respondenten (49,4%) wel eens kampeert. Van deze groep kampeert 28,8% ieder jaar. De andere helft van de respondenten (50,6%) geeft aan nog nooit te hebben gekampeerd.

 You sometimes camp

 

Kampeerders slapen meestal op een luchtbed

Aan de ondervraagden die hebben aangegeven dat zij kamperen is vervolgens gevraagd waarop zij slapen en hoe zij denken over de kwaliteit van slaap tijdens een kampeervakantie.

Een meerderheid van de respondenten (62,2%) slaapt op een luchtbed en 13,6% van de respondenten slaapt op een (slaap)mat tijdens een kampeervakantie. De overige respondenten geven aan op een andere ondergrond te slapen als zij kamperen.

 Where do you sleep when you camp

Aan de respondenten is ook gevraagd naar de kwaliteit van de slaap tijdens een kampeervakantie. De meerderheid van de respondenten (54,4%) slaapt tijdens het kamperen slechter dan thuis, voor 37,5% van de respondenten is er geen verschil in de kwaliteit van de slaap en 8,1% van de luchtbed-slapers geeft tot slot aan beter dan thuis te slapen.

 How is the average quality of your sleep during camping?

 Tweepersoonsluchtbed populairst

Kampeerders die op een luchtbed slapen tijdens de kampeervakantie, slapen vaker op een tweepersoonsluchtbed (66,5%) dan op een éénpersoonsluchtbed (33,5%).

 You usually sleep on a single or double airbed

 

Leeggelopen luchtbed

Mensen die tijdens het kamperen op een luchtbed slapen, hebben opvallend vaak te maken gehad met een luchtbed dat tijdens het slapen leeg was gelopen. Ongeveer de helft van de respondenten, die bij het kamperen op een luchtbed slapen, geeft aan wel eens op een leeggelopen luchtbed wakker geworden te zijn.

 Has your air mattress been deflated while sleeping on a camping holiday?

Volgens Esmee Bakker, die het onderzoek uitvoerde, is het voor kampeerders vooral belangrijk om te kiezen voor een luchtbed dat specifiek bedoeld is om op te slapen. “Luchtbedden die gemaakt zijn om op het water te zonnebaden zijn simpelweg niet geschikt om het gewicht van een persoon te kunnen dragen op een andere ondergrond dan water.” Daarnaast geeft zij als tip de grond, waarop het luchtbed komt te liggen, goed vrij te maken van (scherpe) stenen en andere voorwerpen die een luchtbed mogelijk kunnen beschadigen.

 

Fysieke klachten

Kamperen blijkt een behoorlijk risico op fysieke klachten met zich mee te brengen. 40,3% van de kampeerders geeft in het onderzoek namelijk aan wel eens last van fysieke klachten te hebben gehad vanwege het slapen tijdens het kamperen. Pijn in de rug is de meest voorkomende fysieke klacht (51,9%), gevolgd door nekpijn (22,2%) en spierpijn (14,1%).

Do you ever have physical complaints because of sleeping during camping?

What physical complaints do you suffer during camping

Ervaren versus onervaren kampeerders

Tussen Nederlanders die hebben aangegeven ieder jaar kamperen en Nederlanders die hebben aangegeven af en toe kamperen blijken de slaapervaringen tijdens kampeervakanties behoorlijk te verschillen.

Nederlanders die ieder jaar kamperen blijken bijvoorbeeld een stuk beter slapen dan Nederlanders die minder vaak kamperen. Van de minder ervaren kampeerders slaapt 60% slechter dan thuis, 34% hetzelfde als thuis en 6% beter dan thuis. Van de ervaren kampeerders slaapt slechts 42% slechter dan thuis, terwijl 48% hetzelfde als thuis slaapt en 10% beter dan thuis slaapt.

 How is the average quality of your sleep during camping?